Finanskrisen


Vad är finanskrisen (bakgrund)?


Finanskrisen har mestadels orsakats av den amerikanska suprime-krisen och startade i USA redan år 2006. Suprime är beteckningen på bolån till husköpare med sämre ekonomiska förutsättningar, att bankerna lånar ut pengar till människor som inte har råd att betala tillbaka dem.
Så i grunden handlar det om att demokraterna har tvingat banker att låna ut pengar till kreditovärdiga svarta låntagare. På så vis har huspriserna drivits upp till mer än vad dem igentligen är värda samtidigt som enorma pengar lånats ut till människor som egentligen inte har råd med lånen. Lånen har för det mesta behövts till bostadsköp, men när bankerna då inte får tillbaka sina pengar så drivs dem mer och me mot konkurs och slutligen, utan pengar tvingas dem gå i konkurs.


Detta blev ett problem och man tvingades att sänka alla räntor för att på bukt på det hela. Anledningen till att detta drabbat hela världen i stort sett är för att baknerna lånat pengar av andra banker i andra länder, på så sätt har de bankerna också drabbats och krisen sprider sig längs med hela världen.Därför har den amerikanska staten och alla andra länder (som är drabbade av finanskrisen) tvingats att gå in med enorma summor pengar för att rädda bankerna från att gå i konkurs helt och hållet.


Senast vi hade ett liknande problem var i slutet av 20-talet när börsen stupade rakt ner. Det gjorde också människor som var rika och som blev fattiga på bara några fåtal sekunder. Dessa mmänniskorna hoppade från hus och annat för att de inte kunde leva med att vara fattig. De flesta blev av med allt de ägde och allt de någonsin tjänat.
Krisen vi har nu är väldigt lik den på 1929 och nu när USA är i full gång med sitt presidentval försöker de två kandidaterna att berätta att just de har en bra lösning.

Men USA har högre skulder än någonsin, detta beror främst på att de vill vara den bästa nationen i hela världen, men de har inte pengar till att vara det. Anledningen till detta beror på det utdragna kriget i Irak som har kostat flera hundra miljarder. Sammanlagda summa av USA:s skulder är inte flera miljarder utan flera triljoner, USA har lånat en halv triljon av Kina och hur hade de tänkt sig att det skullet bli när Kina vill ha sina pengar tillbaka? USA sitter i en stor kris som bara blir större och större.


Påverkar finanskrisen mig?


Man säger att finanskrisen är beräknad att vara i flera år och har till och med pågått i flera år, därför kommer den troligtvis att påverka min genaration också. När man flyttar hemifrån kommer det bli svårare att få lån till bil och lägenhet m.m så därför kommer min genaration också drabbas. Därför kanske vi inte kommer kunna flytta hemifrån förens flera år efter det att vi gått ut gymnasiet bara för att vi istället måste jobba ihop en massa pengar först så att vi har råd att köpa allt med egna pengar och slipper ta lån.


Kan vi lära av historien, vad som hänt under dem gångna kriserna och den som vi har just nu?


På grund av att alla banker är byggda som ett spindelnät, helt beroende av varandra har finanskrisen spritt sig över stora delar av världen, bankerna måste alltså arbeta så att inte riskerna sprids och myndigheterna i olika länder måste samarbeta för att kunna kontrollera finansmarknaden.
Marknaden fick gå före regleringarna, bankernas vinster fick gå före insyn och detta har skett tidigare i historien så staterna måste ta lärdom av det som hänt och se till att inte upprepa samma misstag om och om igen. Det är bland annat där problemet ligger, man rättar bara till problemet för tillfället och förhindrar inte att det upprepas igen.

Finanskrisen påverkar ju inte bara rika inom finansvärlden, den påverkar oss också. Volvo har bland annat tvingats avskeda över 3000 personer för att deras bilar inte blir sålda på USA:s markand, så just nu står jätte många helt plötsligt utan jobb.Nästa gång kanske det är någon närstående som mister jobbet, och för oss som är unga och snart ska bege oss ut i arbetslivet kan det bli svårare att få jobb för att det inte behövs så många anställda just på det jobbet vi vill ha, därför kanske det blir svårt för oss att söka jobb.


Så det enda vi kan hoppas på är att denna lärdom kommer att bestå och att staterna/ bankerna använder sig av den.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0