1943

Ylva (min "farmor/mormor") är född 1943 och uppvuxen i en liten by ute på landet i mellersta Skåne.
Dem flesta som arbetade eller bodde där eller runt omkring var fattiga småbönder. Man hade dock lätt för att få arbete eftersom det behövdes mer arbetskraft på den tiden i jämförelse med idag då vi har en massa maskiner som har ersatt alla jobb. På hennes tid var det knappt någon som gick arbetslös. Många va dem som arbetade var säsongsarbetare. Man hade inte mycket pengar men tillräckligt för att få mat, kläder och skor på fötterna. Dock fick man inte så ofta det man önskade sig, fanns inte pengar till det.

På 40- talet roade man sig inte som man gör idag. När det var vår ute så hoppade men hopprep och bollade och på vintern åkte man skridskor eller skidor. Skridskorna på den tiden såg inte ut som dem gör idag, man hade något som kallades sillarör som man spände fast på sina skor.
Ungefär så här såg sillarör ut, den typen av skridskor man hade då och bara satte fast på skorna.
När man väl kom upp i ålder och hade blivit en ungdom så åkte man istället iväg och dansade en gång i veckan, fler gånger hade man inte tid eller råd till. Någon enstaka gång gick man på bio och man blev glad om man ens hade råd att ta sig till staden någon gång. Men innan man fick sticka iväg och hitta på något eller ens ha fritid så var man tvungen att hjälpa till där hemma. Hemma hos Ylva fanns det 3 kor, några grisar och en häst och även om det inte är så många djur så var det mestadels ändå mycket att göra.

För ca 60 år sedan så fanns det utbildning. Detta innebar att Ylva hade möjligheten att gå i skola. Hon gick bara 8 år i skolan. Årskurs 1-5 gick hon i den lilla byn hon är uppväxt i, Axelvold, vilket är samma ställe där jag bor. År 6-8 gick hon i en närliggande ort, Svalöv. Man började dock inte läsa engelska förrän man börjat i 6:e klass. Engelsk lektionerna var inte så givande då man mest bara fick översätta lite som läraren sa på svenska till engelska. Eftersom det på den tiden inte var så viktigt att man behövde kunna engelska så lärde man sig heller inte så mycket. Det fanns vidare utbildning ifall man ville plugga vidare men man var inte tvungen till det och det var inte nödvändigt för att få ett bra jobb. Men de flesta började jobba direkt efter att dem slutat 8:an för att tjäna pengar.
Man sommarjobbade mycket. Ylva sommarjobbade för det mesta med att plocka bär/frukter och potatis. Man jobbade länge för när man åkte hem hade det redan hunnit bli mörkt.

De transportmedel som fanns då är samma som det finns idag, bil, tåg, buss o.s.v. men man färdades mest med en cykel och tog mest bara bussen om man skulle in till stan nån enstaka gång. Bussar och tåg användes inte lika mycket på den tiden som de gör idag.

Vi vet att nu för tiden så importerar man mycket från andra länder, bland annat mat. Men på Ylvas tid så var man till största del självförsörjande. Man odlade sin egen potatis, grönsaker, kött fick man när man slaktade nån gris eller ko, mjölk fick man från korna. I stort sett var smör och ost det enda dem köpte i affären och någon gång kött. Kanske det importerades en hel del från andra länder i matväg då också men man köpte inte så mycket i affärerna.

Huset Ylva bodde i var lagom stort. Det fanns inte så många rum men man gjorde vid allt eftersom man hade råd till det. Badrum fick de inte förrän Ylva var 19 år gammal. De använde utedass och tvättade sig lite i en liten skål och när Ylva behövde duscha så åkte hon till en släkting och duschade där. Ylva fick eget sovrum när hon var ungefär 15 år gammal och det var på den tiden rätt lyxigt, att få ha eget rum. Tv hade de inte förrän hon var 20.
Man hade ingen tvättmaskin (1966 hade de fått tvättmaskin i sitt hus) så när det väl behövdes tvätta så tvättade modern i en hel vecka. Man lade kläderna i blöt kvällen innan och sen kokade man dem och därefter skrubba man de mot en tvättbräda. Först började man med fintvätten därefter vittvätten, sen kulörtvätt och mattor sist. Man tvättade inte på vintern alls, bara det mest nödvändiga så man var väldigt skitig på den tiden, men eftersom alla var skitiga så det gjorde inget att man själv var lite skitig. Det fanns inte dem resurserna då så.
Man hade inga avlopp i huset. Det fanns heller inget varmvatten men kallvatten kunde man få in i huset i alla fall annars fanns det bara vatten där ute i brunnen. Man hade ingen vanlig spis utan en vedspis med värmeledningar som gick runt i huset så man fick värme. Så om man bland annat ville ha varmvatten så fick man sätta eld i vedspisen och sen värma vatten på spisen.
Det var väldigt primitivt att bo.



Axelvold runt 1940


Kommentarer
Postat av: Stefanhum

Mycket bra, levande och ingående beskrivet. Du får även med en del jämförelser vilket var meningen. Blev dock lite avhugget på slutet, du skulle kunna knytit ihop trådarna mer på slutet. Men du skriver väldigt bra!

2008-10-17 @ 12:44:57
URL: http://stefanshumblogg.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0