Min syn på jämnställdhet mellan man & kvinna.

Hur olika är mäns och kvinnors beteenden, värderingar, förutsättningar och villkor egentligen? Hur uppfattar man skillnaderna mellan könen och vad beror skillnaderna på? Hur mycket beror det egentligen på biologiska skillnader och hur mycket på vår uppfostran och samhällets normer? Är synen på och uppdelningen mellan män och kvinnor bra som den är eller borde den förändras, i så fall hur?


- Jag tycker att mäns och kvinnors beteende är olika på det sättet att män är ganska så mycket ute efter makt och försöker därför hålla kvar sin plats längst upp på rangordningen så bra som möjligt. Medans vi kvinnor får nöja oss med det vi får och i huvudtaget ens kan få.

En kvinna värderar det mesta väldigt högt. Ett jobb som är högre än bara försäljare eller något liknande betyder jätte mycket för en kvinna som med det könet har svårt att nå högre platser som till exempel chef. En man som är chef tycker inte att det spelar så stor roll. Han har inte lika stora värderingar som en kvinna. För dem är det enklare att bli chef eller högt anställd eftersom de anses vara bättre än oss kvinnor och därför istället jobbet. Många anser att visa jobb är manliga yrken och därför ska männen jobba med det, även om det finns kvinnor som är kapabla till att jobba med samma jobb och som har samma förutsättningar. Exempel på sådana här jobb är till exempel, civilingenjör, brandman och gruvarbetare. Samtidigt ska vi kvinnor hålla oss till dem kvinnliga yrkena såsom sekreterare, försäljare, frisör och sjuksköterska. Om vi tittar i dagens samhälle så kan vi se att en mer ökad fördelning har börjat ta form. Allt fler män jobbar med "kvinnliga" yrken och många av dem mans dominerade yrken försöker rekrytera fler kvinnor. Än så länge har detta visat framsteg och jag hoppas att det blir likadant inom dem högre satta jobben. En av anledningarna till att många män faktiskt hellre väljer manliga yrken är dock för att lönen är bättre och de får en högre status. Allt för att få ett mer jämställt samhälle.

Men hur ser egentligen förutsättningarna ut för en man respektive kvinnorna?
Det är stora skillnader mellan männens och kvinnornas förutsättningar. Om vi kollar inom chef - yrkena så blir många kvinnor trakasserade på grund av sitt kön i en betydligt högre grad än männen.
Männen har inte så stor press på sig för att bli något stort, detta eftersom de är "ämnade" att bli chefer och högt anställda. Men eftersom de tydligen redan har förutsättningarna till att bli vad de vill så blir det inte lika svårt för dem att ta sig till toppen. Vi kvinnor har däremot mycket större press på oss än vad männen har eftersom vi tydligen INTE har samma förutsättningar som vårt motsatta kön. Vi har mycket längre och svårare väg att ta oss till toppen än männen.

Dem manliga villkoren brukar vara att männen ska ta sig högt upp. De ska bli chefer och annat som en man ska bli. Vi kvinnor ska ha de lågt anställda jobben, vara hemma och passa barn och sköta hushållet medans männen är ute och jobbar och tjänar in en massa pengar. Så ser det i alla fall ut i dagens samhälle. Visst försöker man att ändra på detta och få männen till att bland annat ta ut mer föräldraledighet.

Mycket av så som jämställdheten är idag beror nog mest på samhällets normer och det har det alltid gjort, i många år. Inom det biologiska så är det ju att på grund av att kvinnor är kvinnor ska de därför enligt samhällets normer vara hemma, sköta hushållet, föda barn och passa barnen. Männen ska bara för att dem har det manliga könet och klarar av mycket, är starka o.s.v. jobba och tjäna en massa stålar. En kvinnas eller en mans uppfostran påverkar inte detta så mycket, bara lite. Till exempel så kanske en mans föräldrar hela tiden läger press på sin son och säger att " När du blir stor så ska du bli chef på... o.s.v. "Eftersom personens FÖRÄLDRAR säger detta så blir det ju en självklarhet för sonen att han ska bli något stort. Vi kvinnor får som barn lära oss hur man sköter hemmet. Medans sonen följer med pappan till jobb och med ut på äventyr så får vi tjejer stanna hemma med modern och hjälpa till en massa.

Jag tycker att uppdelningen mellan män och kvinnor idag inte är rättvis. Alla ska ha samma rättigheter, samma lön om man jobbar på samma jobb, och vi kvinnor ska inte bli nekade chefs jobb bara för att vi är kvinnor. Man håller redan på att försöka skapa en rättvisa mellan män och kvinnor i dagens samhälle. Bland annat att försöka rekrytera fler kvinnor än män till de manliga jobben så det blir en lika fördelning. Det enda man kan göra är att vänta och se och hoppas att det blir bättre.

Alla får vi hoppas på ett mer jämställt samhälle! :)

 


Kommentarer
Postat av: Alisa

fint arbete fast jag är bara lite skeptisk mot det du skrev att kvinnor nöjer sig med det de får. Jag förstår hur du menar men ändå finns det de som kämpar sig fram till målet jag tror att de kvinnor som är chef för ett företag är sådna som aldrg nöjde sig utan var bara ute efter högre position.



Men som sagt jätte fint arbete:)

2008-10-04 @ 00:07:38
URL: http://missalisa.blogg.se.blogg.se/
Postat av: Stefanhum

Du tar upp många skilda exempel som du sätter in ett sammanhang. Bra och engagerat skrivet.

2008-10-16 @ 16:43:55
URL: http://stefanshumblogg.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0